Wat is een terrine? Een terrine is een geglazuurde schaal, een soort cakeblik, om in te koken. Tevens is terrine de naam voor een gerecht dat in deze schaal gemaakt wordt, denk hierbij aan een paté. Een mooie eigenschap van de terrine is dat smaken zich goed kunnen vermengen, het geheel wordt gebonden en kan zo gesneden worden. Ook behoudt het product op deze manier vocht. Bindmiddelen die gebruikt kunnen worden zijn gelatine, ei, room, agar agar en broodkruim. De terrine wordt au-bain-marie gegaard in de oven, maar kan ook goed koud garen.
Het recept voor een terrine met Avocado voor ongeveer 3 personen. Pureer 300 gram zachte geitenkaas met drie eetlepels olijfolie, een a twee theelepels citroensap en -rasp in een blender. Snijd vervolgens twee Avocado's in dunne plakjes en besprenkel deze met wat citroensap tegen verkleuring. Bedek de terrinevorm of een cakevorm met plasticfolie en leg hier een aantal plakjes Avocado in zodat ze elkaar net overlappen. Schep hier de helft van de geitenkaas op en strijk voorzichtig glad. Leg vervolgens weer wat plakjes Avocado en geitenkaas op elkaar en eindig met plakjes Avocado. Vouw het plasticfolie terug en druk de terrine gelijkmatig aan. Zet de terrine een half uur in de koelkast om op te stijven. Maak tussen het wachten door een garnituur van stukjes ui, olijfolie, balsamico-azijn, takjes munt en wat zout en peper. Na een half uur mag de terrine uit de oven en kan deze voorzichtig in plakjes worden gesneden.
Avocado Terrine
Een mousse is een bereidingstechniek waarbij een product lucht vasthoudt, waardoor deze luchtig en romig wordt. Een mousse kan warm en koud zijn.
Pureer twee Avocado's in een blender en voeg hier een eetlepel citroensap en 75 gram basterdsuiker aan toe en klop dit luchtig. Klop vervolgens, in aparte kommen, een deciliter slagroom en een eiwit stijf. Hak vier gemberbolletjes fijn en spatel de slagroom, het eiwit door de Avocadopuree. Verdeel de mousse over vier glazen en laat dit een half uur in de koelkast opstijven. Garneer de mousse voor het serveren met geraspte pure chocolade.Een heerlijke luchtige en zoete mousse is ontstaan. Door de gember is het soms wel wat lastig de Avocado te herkennen, de lichtgroene kleur verklapt echter dat deze er wil in zit!
Avocado Mousse
Geen opmerkingen:
Een reactie posten