In de allereerste week van het project worden verschillende basistechnieken op de Avocado uitgeprobeerd. Wat gebeurt er met de kleur, geur, smaak, textuur en mondgevoel van de vrucht als we deze pureren, sauteren, roosteren en blancheren?
Het pureren van de Avocado is een van de meest gebruikte technieken bij deze vrucht. Voornamelijk om een heerlijke gaucomole te maken! Door de vrucht te ontdoen van zijn schil en pit blijft alleen het vruchtvlees over. Dit vruchtvlees wordt in een bakje gedaan, waarna deze wordt gepureerd met behulp van een staafmixer of blender. Een romige, licht groene massa, vrijwel zonder geur, blijft over. Tijdens het proeven smeert een boterachtige crème met nog kleine stukjes vrucht de tong. Een knoflookachtige, notige, anijsachtige en grassige smaak vult de mond.
Bij het sauteren worden Avocadoschijfjes, zonder boter, gebakken in een koekenpan. De geur van zachte brie vult de keuken. Tijdens het verwarmingsproces is de kleurverandering van grasgroen naar lichtbruin goed zichtbaar. Deze kleurverandering komt door de Maillardreactie en door oxidatie. Tijdens het proeven komt naar voren dat de textuur van de vrucht een stuk droger is geworden en ook de smaak is veranderd naar brie en grassig.
Een derde basistechniek is roosteren. Avocadoschijfjes worden omhult in een paneerlaagje en vervolgens 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden geplaatst. Een grassige geur verlaat de oven na openen. De eerste hap smaakt verassend, van een knapperig omhulsel naar een boterzacht stukje Avocado die verdacht veel lijkt op een stukje brie.
De laatste basistechniek is blancheren. Blancheren is het kort koken van een groente. Op deze manier kan de groente langer bewaard en ingevroren worden. De Avocado wordt in stukjes gesneden en met behulp van een zeef twee minuten ondergedompeld in kokend water. Een lichtgroene, goudbruine Avocado komt hierna uit het waterbad, geurend naar brie. Een waterige, boterachtige crème streelt de tong tijdens het proeven. De stukjes proeven als waterige brie.
Pureren
Sauteren
Roosteren
Blancheren
Geen opmerkingen:
Een reactie posten