Conserveren

Tegenwoordig hebben we de luxe om voedingsmiddelen te bewaren in de koel- of ijskast. Hierdoor worden een hoop producten geconserveerd, langer houdbaar gemaakt. Vroeger waren er echter nog geen elektrische koel- of ijskasten en werden andere technieken gebruikt om voedingsmiddelen te conserveren. Door middel van conserveren wordt de groei van bacteriën geremd. Een aantal van deze technieken zijn uitgeprobeerd op de Avocado. Resultaten en bevindingen worden hieronder vertelt.

De Avocado wordt gerookt in een rookoven met hierin eikenhoutensnippers. Na ongeveer tien minuten, dit hangt af van de dikte van de schijfjes, is de Avocado gerookt en bevat het de heerlijke geur en smaak van eikenhout. Door de gerookte Avocado te pureren en te vermengen met een gesnipperde ui, fijngehakte tomaat, sap van een limoen en wat zout en tabasco ontstaat een heerlijk gerookte guacamole. Zie het volledige recept van guacamole onder de pagina Smaakmakers.

                     De Rookoven

Andere conserveer technieken zijn het inmaken van een voedingsmiddel, in dit geval de Avocado, in zout. Dit kan door middel van een zoutkorst of door de Avocado in zijn geheel onder een laag zeezout in de oven te laten garen. Op deze manier wordt de Avocado gegaard zonder vocht te verliezen en juist smaak toe te voegen. Een zoutkorst, voor de grote van een halve Avocado wordt gemaakt van 250 gram grof zeezout, 250 gram bloem, 2 eiwitten en fijngemalen peterselie en tijm. Door dit goed te mengen ontstaat een deeg, die om de Avocado wordt gevouwen. De zoutkorst wordt 35 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden geplaatst.

                Avocado in zoutkorst

Het garen van de Avocado in een laag zeezout is heel eenvoudig. Een halve Avocado wordt in een bad van zeezout gelegd. Vervolgens wordt deze 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden geplaatst. Beide technieken leveren een extreem zoute Avocado op, qua geur en smaak. De textuur en het mondgevoel blijven romig en zacht.

                  De Avocado in zeezout


Een echte aanrader is de Avocado carpaccio. Door de Avocado in hele dunne plakjes te snijden en deze een uur te laten drogen in een voorverwarmde oven op 180 graden ontstaan een soort Avocado chipjes. Leg de chipjes als een waaier op een bord en besprenkel met een frisse, zomerse dressing. Meng vier eetlepels olijfolie, een eetlepel mosterd, een eetlepel witte wijnazijn en wat zout en peper  voor een heerlijk frisse dressing. De chipjes ruiken en proeven naar Avocado, het mondgevoel is echter heel anders doordat de vrucht nu knapperig is. 

                Avocado carpaccio




Een groentejam gemaakt van Avocado, heerlijk zoet als een dessert of bij een zomerse salade. Een halve Avocado wordt in kleine stukjes gesneden en in een pan met 0,25 deciliter witte wijnazijn, 250 gram geleisuiker en een snufje kaneel gelegd. Het mengsel wordt al roerend aan de kook gebracht en 4 minuten gekookt. De jam wordt in weckpotten geplaatst en vervolgens 5 minuten op z'n kop gezet, zodat de pot conserveert. Een heerlijk zoet, zure jam met een snufje kaneel en zachte, romige Avocado is gemaakt! 

                 Avocado jam

De laatste conserveer techniek is het inleggen van Avocado in zoetzuur. 45 milliliter water, 125 milliliter azijn, 45 gram suiker en fijngehakte tijm en peterselie worden in een pan aan de kook gebracht. Haal de pan van het vuur en leg hier dungesneden Avocado plakjes, een gesnipperde ui, plakjes augurk en een fijngesneden rode peper in en laat ze in het zoet zuur afkoelen. Een scherpe zure geur vervuld de neus en eveneens de mond na het proeven van de zachte en romige Avocado.


                     Avocado zoetzuur







Geen opmerkingen:

Een reactie posten