Herkomst

De Avocado

De Avocado, we zien hem steeds vaker opduiken. In een heerlijke guacamole, in smoothies en ook in haar- en gezichtsmaskers. Hoe veelzijdig is de Avocado? Wat is de Avocado en waar komt deze vandaan?

De oorsprong
De Avocado, ook wel de advocaatpeer genoemd, groeit aan de advocaatboom. Deze boom heeft veel warmte nodig en groeit daarom over het algemeen in Centraal Amerika, in de landen Ecuador en Mexico, Afrika en Israël. De avocaatboom is een groene boom met veel bladeren en gele bloemen. De boom neemt moeilijk water op en heeft hierdoor een goed irrigatie systeem nodig, waardoor de watertoevoer gelijk blijft. In de landen rond de evenaar hebben ze dagelijks oogst, doordat de zon pal op de boomgaarden schijnt. Van mei tot december worden avocado’s geïmporteerd uit Zuid Amerika en Afrika, van september tot mei uit Israël.

De avocado wordt onrijp geplukt, waarna deze doorrijpt. Avocado is een vruchtbeginsel van een bloem, vandaar dat deze ook wel vrucht genoemd wordt. De vrucht is rijp, als er op de vrucht gedrukt kan worden en deze indeukt.

De vrucht
De vrucht van de avocadoboom is peervormig rond en kan tot ongeveer 2,3 kilogram wegen. De kleur van de schil verschilt per ras en varieert van groen tot donkerbruin en paars. De schil is oneffen, bobbelig en vrij makkelijk te verwijderen als de Avocado rijp is. Het vruchtvlees is lichtgroen, geel en boterachtig romig. De smaak van het vruchtvlees is notig, knoflookachtig, anijsachtig en een vleugje brie.

De vrucht bevat een hoop voedingsstoffen. Een van de voedingsstoffen is enkelvoudig onverzadigd vet dat zich bevindt in de vele olie waar de Avocado rijk aan is (5 tot 23 gram per 100 gram vruchtvlees). Onverzadigde vetten zijn goede vetten en hebben een gunstige invloed op het cholesterol gehalte. Naast onverzadigde vetten bevat de Avocado vezels (10 gram per vrucht) vitaminen en mineralen als ijzer (energie) en kalium (functioneren lichaam).

Buiten de schil en het vruchtvlees om bevat de Avocado een pit. Deze pit is makkelijk te verwijderen als de vrucht rijp is, bij zeer rijpe vruchten rolt de pit in de vrucht! De pit wordt weggegooid of gebruikt om zelf een Avocadoplantje te kweken. Door een satéprikker door de Avocado te steken en de platte kant twee tot drie dagen een klein stukje in een glas water te hangen en deze hierna in potgrond te stoppen, groeit de Avocadoplant!

Door de vetten in de vrucht, wordt de Avocado, in combinatie met yoghurt en honing, vaak als gezichtsmasker gebruikt voor een stralende huid!



Rassen
Er zijn verschillende soorten Avocadorassen die de smaak en het uiterlijk van de vrucht bepalen. Er zijn drie verschillende soorten rassen:

  •        Het Mexicaanse ras: deze is het meest koubestendig (tot -8 °C). Hij wordt aangetroffen op de hoogvlakten in Mexico.
  •        Het Guatemalteekse ras: deze is minder bestand tegen koude (tot -4 °C). Het ras groeit ook op de hoogvlakten in Mexico.
  •        Het West-Indische ras: dit ras heeft meer behoefte aan warmte dan de bovenstaande rassen en is dan ook minder bestand tegen koude. Het ras is afkomstig uit zuid Mexico en Centraal Amerika.


De rassen kruisen elkaar, waardoor nieuwe rassen zijn ontstaan. De Fuerte is een kruising tussen het Mexicaanse en Guatemalteekse ras, wat tegenwoordig het meest wordt verbouwd. In Nederland wordt de Fuerte, een peervormig ras met een gladde, heldergroene schil, vaak gegeten. Een tweede ras die in Nederland veel gebruikt wordt is Hass, een kleine peervormig ras met een ruwe, bobbelige schil, welke tijdens het rijpen van groen in zwartbruin verkleurt.

Bewaren
De Avocado wordt buiten de koelkast bewaard, anders wordt de narijping van de vrucht vestoord. Op een koele plaats (12-15 °C) kan de Avocado maximaal zes dagen bewaard worden. De rijping van de Avocado kan worden versnelt door de vrucht met een appel, peer of banaan in een plastic zak te stoppen (deze vruchten rijpen snel en produceren hierbij ethyleen, een groeihormoon, die de rijping van de Avocado op deze manier positief kan beïnvloeden).

Gebruik
De Avocado is erg veelzijdig, blijkt uit dit 20-technieken project! Van zoet naar hartig, rauw en bereid. Word verleid door heerlijke recepten die nét iets meer uitdaging hebben dan de gaucamole en Avocado salade.

Houd rekening met de snelle bruinkleuring van het vruchtvlees van de Avocado. Door blootstelling aan zuurstof verkleurt de vrucht snel bruin. Dit proces wordt gestopt door zuur, citroensap of azijn, over het vruchtvlees te druppelen.

Hieronder volgt een handige tip om te zien of de Avocado goed rijp is. Voor de gerechten waarbij de Avocado gepureerd wordt, is een rijpe vrucht het beste. Voor de warme bereidingen is een wat hardere Avocado het fijnst in gebruik.

                               Avocado tip
                              (Bron: Facebook)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten